wtorek, 11 maja 2021

Rożki z ciasta francuskiego z serem

 

Klasyczne rogaliki z ciasta francuskiego z serem. Delikatne w środku, z chrupiącym wierzchem. Posypałam je cukrem gruboziarnistym, ale możecie ominąć ten krok, jeśli unikajcie cukru. Pracy jest przy nich niewiele, a smakują wszystkim. Zamiast kupować gotowe ciastka w cukierni zróbcie je sami w domu, są przepyszne.

Ciasto francuskie zawsze mam pod ręką (w lodówce lub zamrażalniku). Sprawdza się w wielu sytuacjach i ratuje, gdy zabieram się za gotowanie na ostatnią chwilę.
Kiedy z niego korzystam?

-gdy przyjdzie ochota na coś słodkiego - z serem, owocami, masłem orzechowym zawsze dobrze smakuje

-gdy nie ma pomysłu na obiad -tarty, zawijaski, oszukane pizze powstają w kilka chwil

-gdy wypada ktoś na plotki, a w domu nie ma nic do kawy

A co Wy najbardziej lubicie przygotowywać z ciasta francuskiego?


Składniki:

  • arkusz ciasta francuskiego
  • kostka chudego twarogu (250g)
  • 1 jajko (oddzielnie białko i żółtko)
  • 2 łyżki ksylitolu lub cukru
  • opcjonalnie 1-2 łyżki cukru gruboziarnistego

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na 6 kwadratów. Twaróg rozgnieć widelcem, zmieszaj z żółtkiem i ksylitolem.


Farsz nakładaj na dolnej połowie każdego kawałka ciasta francuskiego, po skosie. Złap ciasto za górny róg (tam gdzie nie ma farszu) i złóż z dolnym rogiem po skosie - tak, żeby powstał trójkąt. Zlep dokładnie brzegi ciasta. Posmaruj wierzch ciastek roztrzepanym białkiem, posyp cukrem jeśli chcesz.


Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz ok 25 min, ciasto wyrośnie i zarumieni się. Podawaj po wystudzeniu.  


 

8 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter